Zdravie žien

Kurzy aromaterapie. lekcia č. 10 - olej z levandule, škorice, yzopu

levanduľa používané na medicínske účely od nepamäti - oceňované ako prírodné antiseptikum. Starí Rimania ju používali na dezinfekciu a čistenie rán a rezov. Levanduľový olej sa destiluje zo strieborno-purpurových kvetenstvo rastliny Lavandula angustifolia, má príjemnú, chladnú, kvetinovú vôňu.
Aplikácia levanduľového esenciálneho olejaVezmite liečebný kúpeľ s levanduľovým olejom alebo položte niekoľko kvapiek oleja na vankúš - výsledok netrvá dlho čakať - vytiahnete sa do spánku.
Levanduľový olej sa používa na nespavosť, na zmiernenie bolesti hlavy, stresu a napätia.
Použite odparovanie (v aromatickom svetle) alebo externe na chrániče a zadnej časti krku. V masážnej zmesi olejov sa levanduľ používa na zmiernenie napätia a uvoľnenie svalov. Levanduľový olej zmierňuje bolesť počas pôrodu. Aplikujte levanduľový olej zvonka na uhryznutie včiel, komárov, čmeliakov, voskov, huby a iného hmyzu. Olej môže byť použitý aj ako drobné popáleniny ako prvá pomoc. Liečebný kúpeľ s levanduľou pomôže zmierniť svrbenie, keď nastane vyrážka a podráždenie počas tehotenstva u detí. Pridaním levandule do zmesi olejov pre starostlivosť o pokožku tváre a tela dostanete skvelý nástroj na liečbu akné, ekzému, dermatitídy, psoriázy. Levanduľ účinne upokojuje zápal na pokožke a urýchľuje rast zdravých tkanív bez zjazvenia. Pri ošetrení krúžkov a šindľov používajte olej externe (zmiešaný s základnými olejmi). Pri liečbe lupienky dlhší čas nepoužívajte olej bez predchádzajúcej konzultácie so svojím lekárom.

škorica (Cinnamomum verum, synonymum pre C. zeylanicum) je malý stálezelený strom s výškou 10-15 m, patriaci do rodiny Lavrov, ktorý rastie na Srí Lanke av južnej Indii. Škorica sa nazýva aj sušená stromová kôra, ktorá sa široko používa ako korenie. Škorica, korenie, sa niekedy predáva vo forme kúskov kôry, valcovaných do rúrky a častejšie v základnej forme.
Škoricové listy sú oválne-podlhovasté, 7-18 cm dlhé. Kvety, kombinované v panicle, zelenkavé a s pomerne nepríjemným zápachom. Plody sú fialové bobule s priemerom 1 cm s jediným osivom. Škorica sa pestuje dva roky a potom sa prerezáva pod koreň. V nasledujúcom roku sa vytvorí tucet nových výhonkov. Potom sa z týchto výhonkov vyrezá kôra. Suší sa. Používa sa iba tenká (0,5 mm) vrstva vnútornej kôry; vonkajšia drevnatá vrstva sa odstráni a zostanú dlhé skafandrové prúžky, ktoré po vysušení sa zahnú do dlhých tubulov; každý sušený tubus pozostáva z pásov z niekoľkých výhonkov. Tieto rúrky sa potom predávajú na kusy s dĺžkou 5 až 10 cm. Aroma a chuť škorice je spôsobená aromatickým olejom, ktorý je obsiahnutý v škorci v množstve od 0,5% do 1%. Tento esenciálny olej sa získava po rozomletí kôry, namočení v morskej vode a následnej rýchlej destilácii infúzie. Olej má žlto-zlatú farbu, s charakteristickou vôňou škorice a horiace aromatickou vôňou. Kôra škorice je široko používaná ako korenie. Používa sa hlavne na varenie ako korenie alebo ochucovadlo. Používa sa pri príprave množstva dezertov, čokolády, horúcich cukríkov a likérov. Na Blízkom východe sa škorica často používa v pikantných kuracích alebo jahňacích jedlách. V Amerike sa škorica a cukor často používajú ako prídavné látky k ovocím alebo ovocím, najmä jablkom. Skořice sa používa pri konzervovaní, najmä v marinádach.
Škorica má vysoký antioxidačný účinok. Energetický škoricový škrob má tiež antimikrobiálne vlastnosti. Škoricový olej zlepšuje prietok krvi do vlasových folikulov a používa sa na starostlivosť o spadajúce vlasy.
Liečivý účinok škorice sa prejavuje stimuláciou krvného obehu, ktorý je obzvlášť užitočný pri hypotermii, nachladení, ochoreniach kĺbov a chrbtici. Používa sa v antireumatických zmesiach. Eliminácia syndrómu intoxikácie, znižuje prejavy horúčky (slabosť, bolesť hlavy, potenie, ospalosť) pri chrípke a chlade. Škoricový olej je jedným z najsilnejších antiseptik používaných v aromaterapii. Dáva veľký účinok nielen na liečbu prechladnutí, chrípky, vírusových ochorení, ale aj niektorých infekcií kože, ako sú bradavice. Škoricový olej je klasickým antidotom, ktorý zmierňuje stav otravy: jedlo, alkohol, nikotín. Skořice stimuluje metabolizmus, zabraňuje akumulácii nadmernej hmotnosti. Špenátový esenciálny olej je dobrý prostriedok proti mdlobu, pomáha pri závratoch, nevoľnosti. Anti-traumatické činidlo, znižuje tvorbu modrín. Antidota, neutralizuje jed vína a hada kousnuti. Odstraňuje opuch, pálenie, svrbenie, sčervenanie.

Dávkovací režimodparovače arómy: 3-6 kvapiek na 15 metrov štvorcových;
vdýchnutie: 1-3 kvapky;
nočné kúpele: 1-3 kvapky;
teplé obklady: 1-3 kvapky;
trenie: 1-3 kvapky v 5 ml sladkého mandľového oleja;
obohatenie smotany: 1 kvapka na 10 ml bázy;
aromamedalóny: 2-3 kvapky;
aplikácia na pokožku postihnutú mykózou: 20 kvapiek na 15 g základného oleja;
obohatenie vodky: 1 kvapku v 0,5 l, dobre pretrepte, nechajte stáť.
Vnútorné použitie: 1 kvapka s medom, džem, víno, čaj, džús, káva, pečivo 1-3 krát denne. "Studená zmes": 3 kvapky škorice + 2 kvapky "muškátového oriešku" zmiešané s 2 polievkové lyžice. lyžičky medu a 1 polievková lyžica. lyžica horúceho červeného vína. Ak sa necítite dobre, vezmite 1 polievkovú lyžičku. lyžička každé 2 hodiny.
Olej so silným pôsobením. Nepoužívajte škoricový olej (dokonca ani zriedený) na citlivú a dráždivú pokožku. Dávky škorice, ak sa používajú ako kozmetické prípravky, by sa mali vždy skontrolovať na typ pleti, začínajúc 1/2 alebo 1/3 dávky. Nikdy nepoužívajte škoricový silicol na tvári nezriedený!
Hyssopus officinalis (Hyssopus officinalis L.) - z viacročnej rastliny alebo kríkov z čeľade Labiaceae (Lamiaceae). Stonka je štvorcestná, vzpriamená, pokrytá chĺpkami, vysoká 20-50 cm, listy sú takmer susedné, opačné, krátko-stopkaté, kopinaté, celé. Kvety sú malé, ružové, fialové a biele, 5-7 kusov v axilách listov, ktoré tvoria podlhovasté vrcholové kvetenstvo. Kvitne od júla do septembra. Celá rastlina je vysoko aromatický. Vlasť - stredomorské krajiny. Je rozdelená do lesných stepní a stepných zón európskej časti Ruska, na Kryme, na Kaukaze, v Strednej Ázii av Altai. Na kamenných miestach rastie divoko. Zdrojom získania esenciálneho oleja je nadzemná časť rastliny (v listoch - 0,6-1,15%, v kvetenstvách - 0,9-1,98%) počas obdobia kvitnutia. Na výrobu 1 kg esenciálneho oleja sa 200 kg surovín musí destilovať parou. V ruskej ľudovej medicíne odporúča infúzia liečivá rastlinná hypošu pacientov s vitiligo so súbežnými pľúcnymi ochoreniami (bronchiálna astma, bronchitída, tracheitída a hnisavá laryngitída). Okrem toho sa infúzia používa ako antihelmintický a pľúcny afrodiziakum, ako hojenie rán a pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu.
Yzop, známy ako zmäkčovač, je súčasťou kolekcie hrudníka; požívanie stimuluje trávenie a zlepšuje chuť do jedla. Bylinná infúzia je užitočná pri dyspepsii, zápche, anémii.
Yzop zvyšuje menštruáciu, zlepšuje trávenie, stimuluje funkciu medulla oblongata. Vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam sa esenciálny olej používa na lesné poruchy bronchitídy, chrípky a tuberkulózy.
Esenciálny olej z yzopu zvyšuje pozornosť, posilňuje, zlepšuje náladu; používa sa ako tonikum a mierne sedatívum na vyčerpanie nervového systému. spojené s prepracovaním alebo depresiou.
Esenciálny olej z yzopu je indikovaný na alergické ochorenia, bronchiálnu astmu a nízky krvný tlak.
Spôsoby použitia:Roztieranie silice. Pri bronchitíde a pri prechladnutí používajte zmes 10 kvapiek hysopického oleja a 20 ml slnečnicového oleja. To dobre funguje s tymianom a eukalyptom.
Kúpele - 5 - 10 kvapiek esenciálneho oleja. Používa sa na nervové vyčerpanie, depresiu a stres. Trvanie procedúry je 4-7 minút.
V olejovom horáku - 4-6 kvapiek.
Pri horúcich inhaláciách - 2 kvapky.
Aromatická voda z yzopu sa odporúča na liečbu gynekologických ochorení, ako aj prostriedok starostlivosti o pokožku tela, sliznice nosa, konečníka, ústnej dutiny.
Indikácie na vonkajšie použitie: leukorea, rany, modriny, akné, plačúci ekzém, hematómy, bradavice.

Pozrite si video: KURZY aromaterapie Karel Hadek 2019 (Septembra 2019).